Şurubăreala şurubăresei…

Motto: Cine-o pus şurubu-n drum, ăla o fost om cu cap.
              Cine are şurubelniţă are parte!
Mai povestim uneori despre frilensăr* și cam ce face în pauzele de lucru. Îşi dă singur/ă altceva de lucru. În speță atribuțiuni administrative. Pe principiul: o activitate suplimentară pe zi face bine la minte şi la trup (sau cum să scăpăm de stimabilele vase şi rufării de spălat), mi-am propus să rezolv o hibă mai veche. Timpul e cam grăbit…
Pauza de lucru în ziua cu pricina însemna un ceas. Fix cât aș fi putut opta pentru: o umblătură în scop administrativ/ căscat gura prin târg/ cumpărat d-ale gurii/ citit în maşină… Am decis: la vânat de accesorii pentru mobilier. Vă explic.
Mânerele unui dulap (plastic, cam subțire) după al doilea/treilea montat-demontat, au cedat psihic. S-au rupt în 14, simplu. Nu-s nici eu cea mai atentă, fii-miu așijderea, nu neg. Aşadar, cu ruleta în poşetă, cu temele de casă scrise (distanţa dintre găurile pentru şuruburile mânerelor MĂ-SU-RA-TĂ, notată pe bilețel). Mândră-n tăte de așa elan, merg la magazin și solicit, sigură pe mine:
– Aș dori niște mânere de dulap cu distanţa dintre găurile şuruburilor de 13 cm.
Avem de 96, de 128, de… Sigur aţi măsurat bine?
– Doamnă, întreb serioasă, în cm sau mm?
– Milimetri!
– A, bine, atunci 130 mm.
-Avem numai de 128. Sunt standard. 
Băi, să fie, standard și astea? de 128 deci! Aleg designul, cu una bucată model uzat la poșetă pentru verificare, noul mâner delicat și rezistent (cum altfel!). Calculez în gând câte bucăți am nevoie, iau factura şi tule-o la montaj!
Arma din dotare, miștoaca din imagine: o multifuncţională cu 6 capete. ŞURUBELNIŢA. Musai-have în trusa casei. Cică nu ai nevoie de instruire pentru manevrare. Hop și eu precum Xena față cu inamicul, montez vârful în cruce potrivit şi pe cai! Primul mâner, montat brici! Norocul începătorului.
Sfat: Dacă nu ai apucat să faci ordine în hainele de vară-iarnă, uite cum faci treaba asta ad-hoc! Scapi căpăţâna de şurubelniţă printre haine. Parcă o-nghiţit-o ist balaur de dulap, ia-o de unde nu-i! Pacheţel de primăvară, la schimbarea garderobei sau te pui pe scormonit printre haine. Mă scarpin nervoasă în creştet, dau din umeri şi purced la lucrul meu, montez alt vârf să nu pierd vremea.
Între timp… La al 2-lea mâner zici că-mi spumega ficatul: distanţa dintre şuruburi nu dădea bine cu găurile din ușile dulapului. La al 3-lea, m-am prins (greu) că dacă le înşurubez eu niţel manual înainte de a pune unealta la treabă, merge brici şi unealta vine cu finisajul. Pfii la al 4-lea, maestră!
Când să mă împăunez mai bine, ajung la mânerele de la sertare. Acolo distanţa e de 127,89… acu-i circul! asudat, vorbe bune, scuipături… Noroc că nu am aruncat șuruburile vechi. Acu doară nu era să mă mai pricep să cer la magazin și șuruburi măsurate pentru sertare. Împins nițel șuruburile de la mânere decedate, pe diagonală (o forțare a standardului cum s-ar zice). Nene, ce frumos lucesc micuțele!
Îl strig pe fii-miu, ocupat cu căştile pe urechi, să mă laud. S-a speriat că urlă mumă-sa din dormitor: s-o fi lovit săraca, iar umblă cu vo „armă”. Mă felicită: „bravos, da ce era aşa de greu?” Bărbații ăștia…
Dragi domnițe (sau pentru cine e semi-nepriceputean ca mine) când vă cumpăraţi mânere noi pentru mobilier, luaţi măsuri. Și de precauţie! Măsuraţi distanţa dintre găurile pentru şuruburi, aia de la sertare şi cereţi şuruburi pentru de toate. Şi dacă nu aveţi şurubelinţă cu 6 capete, să vă cumpăraţi!
Senzorina şi Şurubelniţa cu 6 capete
*frilensăr – persoană care lucrează de capul său, pe plantația proprie sau colaborator cu alte plantații
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s