Mesdames et messieurs, iaca avem şi noi castel, colea în inima Moldovei, şi încă ce castel bre mon cher!
Castelul Sturdza de la Miclăuşeni m-a cucerit de la prima vedere, am tot roit în jurul lui în câteva rânduri, dar în această zi de sărbătoare, cu porţile larg deschise, m-am înamorat iremediabil şi definitiv. Bijuteria aiasta neogotică îţi face cu ochiul de la distanţă şi de aproape, cam ca Monalisa.
În 6-7 septembrie s-a întâmplat „Călătoria la 1900”, eveniment demn de maximă laudă celor care l-au pus la cale şi în practică.
Drept pentru care ne-am bucurat cu mic, cu mare, cu căţel, cu pisică şi cu mult ştaif în curtea şi împădurimile locului. Cocoane cu rochiile lungi elegante foşnind prin iarbă, domni cu joben, necuvântătoare în dantele şi catifea rostind mai multe din priviri decât mulţi dintre noi, caleşti cu cai vânjoşi spre deliciul copiilor. Argintărie, porţelan şi fineţuri de demult.
Nelipsiţi au fost meşteşugarii ce învie tradiţiile cu ii, trăistuţe, covoare ţesute, bunătăţuri şi dulceţuri de casă la borcan, miere cu cătină şi inegalabila ţuică de prune. Lumânări parfumate, colorate fel de fel şi pictate cu multă măiestrie de mâini înzestrate cu veselie, numai bune de cadorisit şi înmiresmat simţurile.

Soarele inegalabil ne-a alintat părinteşte, lăsându-ne să savurăm fiecare părticică de muzică în ton, scenete caragialeşti jucate de juni talentaţi, limonadă cu ghimbir şi cafea turcească. Pe scurt, Bucurie la purtător şi de pus în traistă pentru acasă!

Poftiţi de vă convingeţi şi vizitaţi (www.miclauseni.ro) şi să ne unim dorinţa de reabilitare binemeritată a acestui loc!

Avatarul lui Traistacubucurii

Published by

Categories:

3 răspunsuri la „Răsfăţ la castel – Miclăuşeni”

  1. Avatarul lui Timerage
    Timerage

    Mândre locuri, meşter faurul de cuvinte! Ne-am preumblat şi noi pe acolo, îmbătaţi de atmosfera altor vremuri! Castelul e cu adevărat de poveste.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Avatarul lui Cărți și călătorii
    Cărți și călătorii

    Frumos, frumos! Mi-ar fi plăcut să recreez atmosfera de odinioară în rochii lungi și foșnitoare. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  3. Avatarul lui nerdbydesign

    Fascinanta descriere cu iz de nostalgic a vremurilor de altă dată. Mă bucur nespus sa te citesc, ma chère, si sa „retrăiesc” inegalabila atmosfera a inceputului de secol XX românesc. Où sont les neiges d’antan?

    Apreciază

Lasă un comentariu